Una temporada per trencar tòpics

setembre 2018

La temporada 2018/19 de LaSala té l’objectiu de trencar tòpics, amb una vintena d’espectacles contemporanis, de companyies que aposten per la franja d’edat de 0 a 14 anys i també una programació d’activitats paral·leles que aporten valor afegit a cada espectacle. Una programació que a dia d’avui, ja té inscrits una mica més d’11.200 alumnes per als passis escolars.

L’equip de LaSala ha programat una temporada amb un denominador comú: plena d’emocions i amb la voluntat de trencar tòpics i demostrar que amb els nens, es pot parlar de tot. LaSala va molt més enllà de l’exhibició artística i per això s’ha apostat per conferències i tallers relacionats amb els espectacles o propostes literàries relacionades amb tots aquests temes. A més, s’amplia la col·laboració amb entitats de la ciutat per potenciar el treball conjunt i crear xarxa.

La programació s’ha fet un any més, comptant amb les aportacions del participants al projecte LaSala entre tots. Del procés d’aquest any, ha sorgit la proposta d’oferir diferents abonaments que es podran adquirir al llarg de tota la temporada.

Propostes d’arts escèniques

Ciència i arts escèniques: La temporada comença el 30 de setembre amb Des d’Arquímedres fins a Einstein (de Creaciència), un espectacle on Dani Jiménez proposa un viatge a través dels experiments científics que han canviat el curs de la història. Els espectacles per al públic més gran tindran la ciència molt present: Laika, de Xirriquiteula Teatre (6 d’octubre), ens explica la història de la gossa que els soviètics van enviar a l’espai l’any 1957. Però sense amagar-ne cap detall. Amigoo, de Mumusic Circus (12 de gener), porta la física de dos ballarins i un contrabaix a extrems insospitats. A Euria, Markeliñe (16 de febrer) ens explica amb una bellesa sorprenent, el dol i els cicles de la vida. A Una ciutat d’ombres (Com un llum, 16 de març), la teoria de la llum i el color ajudaran a crear un skyline de ciutat. I el darrer cap de setmana de la temporada, per al públic més gran, Molsa (de Thomas Noone Dance, 27 d’abril), ens farà viure una història d’amistat i la fugida d’uns refugiats.

El Més Petit, cada cop més gran: El mes de novembre està dedicat als més petits, amb una nova edició del festival El Més Petit de Tots (10-25 de novembre). El Festival, capitanejat per LaSala, arriba a la seva catorzena edició i tornarà a convertir Sabadell en la seu internacional de les arts escèniques per als més petits durant el mes de novembre. Sabadell reforça aquest paper amb l’Estruch, que serà també, la seu de la trobada internacional de professionals.

Viure les arts escèniques en família: Com es viu la gelosia entre germans? El rei de casa, de Farrés Brothers i Cia podrà veure’s el 20 de gener. L’Estenedor Teatre torna el 3 de febrer amb Bestiari, coincidint amb la celebració, al 2019, de l’Any Colla de Sabadell. Little Night, d’Imaginart, omplirà de màgia el 10 de febrer. Dàmaris Gelabert tornarà amb el seu nou espectacle a La Faràndula, després de l’èxit de públic de la temporada passada. L’Estaquirot Teatre presentarà En Jan Totlifan el 31 de març, un espectacle que dóna peu a parlar de l’autonomia dels més petits. Blink Flash Duncan, un espectacle de dansa d’una sensibilitat extrema, arribarà el 7 d’abril. La temporada la tancarà una festa molt especial. La festa dels 30 anys de El país del silenci, dels sabadellencs Grup Bufanúvols. Serà el 28 d’abril.

A LaSala parlem de tot!

Hi ha espectacles que permeten estirar del fil i tractar temes que afecten el dia a dia de les famílies i són qüestions importants per al creixement i desenvolupament personal de nens i joves.

27 setembre: ‘Vull una mascota’, activitat vinculada a l’espectacle Laika
10 de gener: ‘A qui estimes més?’, activitat vinculada a El rei de casa
7 de febrer: ‘Dir adéu per sempre’, activitat vinculada a Euria
14 de març: ‘Ja ho faig jo sol/a’, activitat vinculada a En Jan Totlifan

Les conferències es fan a a la Biblioteca Vapor Badia i és una activitat gratuïta i oberta a tothom.

La cultura alimenta

juliol 2018

Alimentar les necessitats culturals de les famílies del Rebost Solidari: LaSala participa al projecte Merc@punt de Merinals

 

El projecte Merc@apunt de Merinals, que es va inaugurar al mes d’octubre de 2017 , ha vist que una de les necessitats detectades en les famílies usuàries és la manca d’oportunitats d’oci que tenen els seus fills, ja que la situació econòmica requereix prioritzar la cobertura de necessitats bàsiques.

Per poder abordar aquesta necessitat, l’entitat Rialles Espectacles infantils i Juvenils, a través de l’oferta de La Sala Miguel Hernández ofereix una col·laboració anual a través d’entrades per espectacles infantils i familiars, que ajudarà al creixement del desenvolupament integral d’aquests menors.

 

Emocions, cervell i arts escèniques

juliol 2018

Entendre com funciona el cervell no és gens fàcil. I explicar com funciona, encara menys. Però el doctor en Biologia i professor de genètica a la Universitat de Barcelona David Bueno ho aconsegueix.

Bueno va participar en la presentació de la nova temporada 2018/19 de LaSala a la Biblioteca Vapor Badia, el passat dimecres 27 de juny a Sabadell. La seva directora, Eulàlia Ribera, va destacar les apostes contemporànies i que van un pas més enllà per a totes les franges d’edat. Uns adjectius aplicables des dels espectacles per als més petits fins al dels més grans; així com l’ampli programa d’activitats que s’organitzaran al voltant de cada espectacle.

Nens amb poder, nens empoderats

maig 2018

Escriviu tres paraules que associeu amb una persona que té poder. Les tres primeres que us vinguin al cap quan penseu amb una persona empoderada”. Dos minuts de silenci, de buscar llapissos i bolígrafs. I les diem en veu alta. Surten paraules com confiança, força, autoestima, control, límits…

La psicòloga Laura Prats comença així la seva xerrada ‘Com ajudar als infants a empoderar-se’, la darrera de la temporada del cicle ‘A LaSala parlem de tot’. I continua preguntant quantes vegades hem escoltat frases com aquestes, dirigides als nens:
“Ets petita, tu no en saps”
“No sap el què vol”
“Encara no tens edat per decidir”

Combatre la por amb creativitat

febrer 2018

Comencem pel principi. “Què és la por?”, pregunta la terapeuta Montse Morett.
Un sistema per protegir-nos, un mecanisme de supervivència. Però a vegades, la por ens pot arribar a bloquejar”.

Partint d’aquesta base, Morett remarca que “de la por, en podem fer alguna cosa positiva. I en aquest procés, aprenem a gestionar-la”.

Quan la vida es queda ‘en pausa’

gener 2018

Quan portes molt temps tancat a la presó, és el món que acabes coneixent. Sortir a fora és un nou món, i també fa por, perquè pot ser cruel. És com si la vida, mentre ets a la presó, es quedés pausada. Com si res canviés. Però a fora, tot canvia“.

Aquesta és una reflexió recorrent que va sorgir en la trobada col·loqui que va protagonitzar la companyia La Baldufa després de presentar ‘Mon pare és un ogre‘ a LaSala (dissabte 13 de gener). Una xerrada que es va enriquir amb l’experiència de la Laura Gómez i Joan Coy, responsables de l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament, que van ajudar a contextualitzar la temàtica, dura, que presenta l’espectacle.

Llegeix i menja’t el món

novembre 2017

L’anomenat Servei Comunitari és una acció educativa que vol afavorir que l’alumnat desenvolupi el seu compromís cívic, formant-se i actuant alhora en el seu entorn amb l’objectiu de millorar-lo. Es tracta d’una activitat que serà obligatòria per als estudiants de 3r o 4t d’ESO a partir del curs 2019-2020. Aquests projectes s’han recollit en un nou portal web que, a hores d’ara ja posa a l’abast dels centres 27 opcions, que s’aniran incrementant amb el temps i a les quals els centres ja es poden inscriure.

Engega el nou projecte “LaSala entre tots”

juliol 2017

En la primera sessió d’aquest procés participatiu vam reunir pares que han descobert LaSala fa poc amb d’altres que els seus fills ja són adolescents, un fet que ens dóna diferents visions de com veuen i viuen LaSala.

També hi van participar Sílvia Duran, directora de l’Àrea de Públics de l’Institut Català de les Empreses Culturals i Carmina Martínez, cap de l’àrea de Cultura Artística de l’Ajuntament de Sabadell.