Comença la segona trobada internacional del projecte Erasmus+ Community Impact

març 2022

Aquesta setmana, la delegació de Sabadell del projecte Erasmus+ Community Impact ha viatjat a París per participar en la segona trobada internacional amb la resta de socis europeus. Aquest segon encontre està organitzat pel líder francès del projecte, la Compagnie ACTA, i s’emmarca en el Forum Européen Premières Rencontres.

L’activitat a la capital francesa inclou la participació en diverses conferències relacionades amb Art, Ciència i Primera Infància així com una visita a les principals infraestructures del barri on realitza activitat l’entitat francesa. Com a cloenda, els diferents equips dels països participants en el projecte europeu, participaran d’un workshop per intercanviar estratègies sobre l’impacte de les Arts en la salut cultural dels barris.

El projecte Community Impact, finançat per la Unió Europea, compte amb la participació de socis de França, Regne Unit i Holanda. El projecte se centra en l’intercanvi d’experiències i estratègies sobre l’impacte de les Arts en la salut cultural dels barris, especialment, aquells socialment complexos.

Aquest intercanvi ha de permetre desenvolupar l’objectiu final del projecte que és dissenyar un pla estratègic d’impacte cultural, social i educatiu al Districte 3 (districte al qual pertany el barri de Ca n’Oriac) per a executar en el període 2023-2025.

Per portar a terme el projecte, s’ha constituït un equip multidisciplinari, liderat per laSala, que inclou professionals dels departaments de Cultura, Educació, Acció Social, Drets Civils i Biblioteques de l’Ajuntament de Sabadell, així com dels diferents equipaments municipals del barri, l’Escola Bressol Calvet d’Estrella, l’Escola d’Educació Infantil i Primària Calvet d’Estrella i la Biblioteca del Nord.

 

Celebrem els Small Size Days 2022 amb ‘Sona la llum!’

gener 2022

Del 28 al 30 de gener tornen els Small Size Days. Un esdeveniment internacional que aquest any arriba a la seva vuitena edició amb un programa ple d’activitats per a celebrar les arts i la primera infància. Durant els Small Size Days els nens i nenes de 0 a 6 anys de tots els països membres podran gaudir de propostes artístiques en viu, actuacions en línia, tallers i molt més! Amb socis a més de 36 països, de Xile a Grècia, de Turquia a Mongòlia, la xarxa Small Size reuneix els/les més petits/es i les seves famílies per reivindicar la importància de les arts en la primera infància.

laSala celebra els Small Size Days 2022 amb la programació de l’espectacle Sona la llum! de La Curiosa, companyia que  ha iniciat la seva residència com a companyia jove a laSala aquest 2022. Un procés d’acompanyament artístic i tècnic que s’estendrà durant els pròxims dos anys.

www.smallsizenetwork.org

 

Interstice, el projecte europeu que uneix Art i Educació

gener 2022

laSala avança en la formació ‘Mestres que es mouen’ dins el projecte ‘Interstice’.

La finalitat última del projecte és incidir en la formació inicial i contínua de mestres d’educació infantil, per tal d’incorporar l’Art de qualitat a l’educació. Els objectius del projecte són els següents:

1. Millorar el nivell de competències i aptituds de l’estudiantat del grau d’educació infantil i primària de les universitats del consorci, formant-los en el desenvolupament de pràctiques estètiques de qualitat en el context de l’infància.
2. Formar a mestres en actiu en aquest paradigma d’educació artística col·laborativa entre comunitat cultural i àmbit educatiu.
3. Apropar l’art contemporani de qualitat a les escoles d’educació infantil i primària.
4. Promoure oportunitats de participació a experiències culturals, reduint les desigualtats en el seu accés seguint tres principis: interacció, participació i democràcia als contextos educatius.

En aquest sentit, el projecte es desenvolupa incorporant experiències innovadores que entrellacen l’art de qualitat i l’educació, i potencia l’aprenentatge col·laboratiu entre infants, artistes i mestres en formació i en actiu. És en aquest àmbit on, des de laSala,  es creu que cal fer un pas més en el programa de formació ‘Mestres que es mouen’ apostant pel disseny d’una formació que ens ajudi a investigar els processos d’aprenentatge entre iguals.

En aquests moments, ja s’ha dut a terme la primera fase del projecte que ha constat de focus grup i diverses sessions de formació i observació de la mà de les professionals noruegues Kirsten Halle (Universitat de Stavanger) i Siri Dybwik (Companyia Dybwikdans). En els propers mesos, laSala té previstes la realització de 6 sessions més de formació amb l’objectiu de seguir treballant el llenguatge artístic com a eina de comunicació dins l’aula.

Més informació sobre el projecte

laSala acull la primera activitat internacional del projecte Erasmus+ Districte 3

gener 2022

El passat mes de novembre, laSala va acollir la primera activitat d’intercanvi internacional del projecte europeu Erasmus+, Districte 3. El projecte treballa sobre l’impacte de les Arts en la salut cultural dels barris i, sobretot, en contextos d’exclusió social.

L’Erasmus+, liderat per la companyia francesa ACTA, compte amb la participació de diferents partners europeus: Starcatchers (Escòcia), 2Turvenhoog (Holanda), ACTA (França) i, finalment, laSala i el Festival elPetit (Catalunya).

Cada soci, participa al projecte juntament amb les estructures municipals implicades en el barri. En el cas de laSala, comptem amb la complicitat de l’Escola Bressol Calvet d’Estrella, l’Escola d’Educació Infantil Calvet d’Estrella, la Biblioteca del Nord i el Departament de Cultura, Acció social i Drets civils de l’Ajuntament de Sabadell.

La primera jornada de treball amb els partners internacionals, va tenir lloc en el marc del ‘VI Encontre internacional d’Arts per a la (primera) infància’, l’espai de trobada professional dins el Festival elPetit. Aquesta primera jornada, va constar d’una visita a les diferents estructures municipals del barri on els responsables dels equipaments van donar a conèixer els seus objectius, visió i relació amb el barri. A més, la jornada va comptar amb un taller impartit per Job Kuhlkamp, responsable d’equip del festival holandès 2Turvenhoog.

Aquest estiu torna LaSala a la fresca!

juny 2021

Després de l’èxit de l’any passat, LaSala engega de nou una programació a l’aire lliure que permeti als nens i nenes i les seves famílies seguir gaudint de l’activitat cultural de la ciutat durant l’estiu. LaSala a la fresca és un petit oasi al cor de la ciutat amb una programació engrescadora i variada per a tota la família. 

La directora de LaSala, Eulàlia Ribera, remarca que “l’any passat, LaSala a la fresca va tenir molt bona acollida entre el públic i aquest any moltes famílies ja l’esperaven. Creiem que és vital seguir oferint propostes artístiques als infants de la ciutat després del curs escolar i consolidar aquesta programació com a oferta cultural d’estiu per a famílies”. Ribera afirma que “l’equip de LaSala hem volgut crear de nou un petit oasi al pati del Casal Pere Quart per gaudir d’un vespre d’estiu en família”.

La programació inclou:

Les vacances de Madame Roulotte de la cia La Bleda (Clown).

El secret de la Detectiva Klaus de la cia Engruna Teatre (Teatre).

Reach Up Hugh de la cia Rah-mon Roma (Música).

Safari de la cia La Baldufa (Teatre).

L’aforament als espectacles serà limitat pels protocols sanitaris vigents. 

Acomiadem la temporada 2020-2021 amb èxit gràcies a la innovació i al suport del públic

juny 2021

LaSala acomiada amb èxit una de les temporades més atípiques de la seva història. Tot i la pandèmia, el Centre de creació d’Arts per a les famílies no ha aturat la seva activitat en cap moment. Ha estat capaç de reinventar-se per tal de seguir oferint als nens i nenes experiències artístiques de qualitat. 

Gràcies a una clara aposta per la innovació, LaSala ha mantingut el contacte amb el públic i els centres educatius de la ciutat a través de la creació de continguts artístics en línia i de la realització de tallers a les escoles. Entre les novetats posades en marxa aquesta temporada cal destacar la plataforma Petit als núvols, creada en el marc del Festival El Més Petit i que ha permès a LaSala conservar la mirada internacional i la connexió amb el públic i els professionals del sector.

Carles de la Rosa, regidor de Cultura, ha assenyalat que “des de l’Ajuntament tenim molt clar que les arts escèniques per a infants s’han de cuidar i promoure i per aquest motiu treballem colze a colze amb l’equip de LaSala per tal que la programació familiar i escolar es pugui fer amb les millors condicions possibles per donar la seguretat i la confiança pel públic”.

Eulàlia Ribera, directora de LaSala i el Festival El Més Petit fa un balanç molt positiu de la temporada 2020-2021. Ribera remarca que “per l’equip de LaSala era vital que els nens i nenes no perdessin el contacte amb les Arts durant la pandèmia. En aquest sentit, volem agrair la complicitat de les escoles que en un moment tan difícil van acollir experiències artístiques dins dels centres. I, per descomptat, estem molt agraïts al públic, que ha omplert les sales quan aquestes s’han pogut obrir de nou”. I conclou: “des de LaSala estem molt contents del resultat que han tingut les diverses iniciatives posades en marxa els darrers mesos i ja  estem treballant en la nova temporada 21-22 seguint amb la voluntat d’apropar les Arts als infants i joves de la nostra ciutat amb el convenciment que l’Art ens alimenta i ens fa créixer”.

 

Xifres

Malgrat que aquest any l’important no són les xifres sinó haver mantingut l’oferta artística per a infants i joves a la ciutat, aquestes són algunes dades de la temporada:

  • 5.430 espectadors han pogut veure propostes artístiques dins el programa d’exhibició de LaSala.
  • 776 alumnes han viscut experiències  artístiques dins l’aula.
  • LaSala ha acollit i acompanyat 12 companyies en residència: 9 catalanes, 2 franceses i 1 madrilenya.

Ja et pots fer Amic/ga de LaSala a través de la web

abril 2021

Fes-te Amic/ga de LaSala i gaudeix de l’Art en família. Des de LaSala t’ho volem posar fàcil i per això hem posat en marxa la possibilitat d’obtenir el carnet d’Amic/ga de LaSala a través de la nostra web. Omplint un senzill formulari podràs fer-te soci al moment. El carnet és per tota la família i té un preu de 5 euros a pagar una única vegada.

Ser Amic/ga de LaSala et permetrà tenir accés a descomptes especials, gaudir d’assajos oberts, propostes exclusives, tenir veu en el procés participatiu de LaSala entre tots i rebre correus electrònics amb la programació amb avantatges exclusius de cada temporada.

Fes-te’n ara omplint el formulari i t’enviarem el carnet al teu correu electrònic. Podràs gaudir dels avantatges de ser Amic/ga de LaSala al moment!

La necessitat de jugar

gener 2021

Samfaina de colors reivindica la necessitat de jugar en el seu nou espectacle, ‘Andròmines (els tresors d’una nina de drap)’. Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, els seus autors i intèrprets, asseguren que “els aprenentatges més importants de la vida els fem jugant. Jugarem amb la nina i a través d’ella reflexionarem sobre el pas del temps, el canvi i la transformació”.

La programació de LaSala es trasllada al Teatre Principal

desembre 2020

L’Ajuntament i LaSala han acordat traslladar la programació de gener a juny de LaSala al Teatre Principal per poder augmentar l’aforament dels espectacles amb totes les mesures de seguretat establertes pel Procicat. El canvi incideix en les funcions escolars –amb la voluntat que la programació escolar arribi al màxim d’alumnes- i a les familiars.

El més petit prorroga les propostes en línia fins el 6 de gener

desembre 2020

El Més Petit, el Festival d’Arts per a espectacles de 0 a 5 anys d’edat, va tancar el diumenge 29 de novembre una nova edició especial marcada per l’actual situació sanitària. A la realització en línia de part de les seves propostes (ja previst originàriament) s’hi va sumar el tancament d’espais culturals decretat just abans de l’inici, el 14 de novembre, i que únicament ha permès desenvolupar les funcions familiars de l’últim cap de setmana.